Ce este depresia si cum o tratam?
In ultimele doua decenii societatea moderna a folosit foarte frecvent termenul de „depresie”, acest termen fiind utilizat pentru a descrie o gama foarte variata de stari de spirit negative experimentate de o persoana. Pentru a intelege exact ce este depresia, trebuie spus ca aceasta este definita ca fiind acea cadere sau alunecare dintr-o stare initiala de oarecare echilibru intr-o stare de dezechilibru, intr-o stare de negativitate de ordin psihic.Altfel spus,despresia inseamna pierderea echilibrului si alunecarea intr-o stare de degradare psihica.
Chiar daca depresia este un termen frecvent folosit in societatea moderna, trebuie spus ca aceasta este pe atat de veche pe cat este si umanitatea si are o legatura stransa cu suferinta umana. Conform statisticilor in prezent la nivel mondial exista peste 350 de milioane de oameni care au primit diagnosticul cu o anumita forma de depresie.O persoana depresiva este caracterizata de faptul ca vede doar partea intunecata a lumii si de neputinta in raport cu propria persoana, cu ceilalti si cu lumea intreaga.Depresia nu este o boala, ci este o suferinta cauzata de diferitele stari de disconfort, aceste stari fiind acompaniate intotdeauna de atitudinea de renuntare.
Cauzele depresiei
Atunci cand vorbim despre cauzele care duc la depresie avem in vedere o multime de cauze si diferite contexte care pot agrava aceasta suferinta, nefiind o cauza preponderent intalnita pentru depresie.Depresie porneste de la o convingere care plaseaza persoana intr-o pozitie in care nu poate face realitatii astfel incat renunta si devine o victima. Persoana care sufera de depresie este de-a dreptul „paralizata” de ideea de a refuza orice actiune, orice alegere, avand o perspectiva complet negativa asupra vietii.
In cadrul cauzelor depresiei pot fi mentionate carente alimentare, evenimente care au dezechilibrat viata, existenta unui istoric familial, traiul intr-un mediu gestionat de persoane depresive, diferiti factori de stres major precum decesul unei persoane dragi sau pierderea locului de munca, dar si factorul de stres prelungit precum saracia,singuratatea,o boala grava sau dependenta de alcool sau droguri. Exista inclusiv depresia post partum ca o situatie de schimbare brusca a vietii, depresia post natala fiind descrisa printr-un grad mai mare de iritabilitate, fluctuatii ale dispozitiei, schimbari hormonale sau tulburari de somn.
Simptomele depresiei
Exista mai multe simptome specifice depresiei si acestea variaza de la o persoana la alta. Simptomele depresiei sunt atat psihologice,cat si fizice.Astfel vorbim despre simptome psihologice precum starea de tristete permanenta, senzatia de neputinta si neajutorare, stima de sine scazuta, incapacitatea de a lua decizii, lipsa poftei de viata, aparitia starilor de anxietate sau ingrijorare, existenta gandurilor suicidale sau de auto-vatamare. De cealalta parte, depresia vine si cu anumite simptome fizice precum modificari de apetit sau greutate, constipatie, dureri difuze in diferite parti ale corpului si tulburari frecvente de somn. Toate aceste simptome sau o parte dintre ele pot duce la diagnosticul de depresie, iar daca aceste simptome sunt experimentate mai mult de doua saptamani consecutiv este recomandat sa apelati la ajutor de specialitate.
Tratamente pentru depresie
Cu toate ca de multe ori cei care sufera de depresie apeleaza la familie sau la prieteni, trebuie subliniat faptul ca aceasta suferinta necesita sprijin din partea medicilor si psihoterapeutilor. Depresia nu se vindeca de la sine si trebuie privita ca o suferinta care necesita atentie sporita si ajutor de specialitate, fiind o afectiune tratabila mai ales daca tratamentul este inceput devreme.
In cazul tratarii depresiei exista diferite tipuri de terapii utilizate. Se poate opta pentru medicatie cu antidepresive si pentru psihoterapie. Psihoterapia este considerata de cercetarile in domeniu ca fiind cea mai eficienta metoda de tratament in cazul depresiei. Solutiile psihoterapeutice propuse de echipa noastra sunt foarte variate si sunt adesea combinate intr-o maniera complet noua in vedere gasirii celei mai eficiente solutii intr-un timp cat mai scurt pentru a trata orice pacient care sufera de depresie.