Ce este tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara, afectiune denumita anterior ca si tulburare maniaco-depresiva, este definita ca fiind acea afectiune a sanatatii mintale care induce schimbari de dispozitie de la stari extreme precum manie sau hipomanie la stari foarte joase de tipul depresiei. Aceste schimbari de dispozitie pot avea consecinta in cazul somnului, energiei, vitalitatii, activitatilor zilnice, dar pot de asemenea sa afecteze judecata si claritata mentala, ajungandu-se pana la afectarea comportamentului.

Cu toate ca vorbim despre o afectiune cronica in cazul tulburarii bipolare, este important de subliniat faptul ca aceste schimbari de dispozitie pot fi gestionate alaturi de simptomele acestor schimbari prin urmarea unui plan de tratament. De cele mai multe ori tratamentul in cazul tulburarilor bipolare se bazeaza pe medicamente si psihoterapie. Exista mai multe tipuri de tulburari bipolare, dupa cum urmeaza:

  1. Tulburarea bipolara I este caracterizata de existenta a cel putin unui episod maniacal, precedat sau nu de episoade hipomaniacale sau depresive majore; exista cazuri in care mania poate duce la psihoza, la ruperea de realitate;
  2. Tulburarea bipolara II presupune existenta a cel putin un episod de depresie majora si cel putin un episod hipomaniacal, insa fara sa existe vreun episod maniacal;
  3. Tulburarea ciclotimica inseamna cel putin doi ani (un an in cazul copiilor si adolescentilor) cu mai multe perioade in care simptomele hipomaniacale si cele depresive s-au manifestat.
  4. Alte tipuri de tulburari bipolare inlcud acele tulburari care sunt generate de anumite medicamente sau de alcool, dar si de alte afectiuni medicale precum scleroza multipla, accidentul vascular cerebral sau boala Cushing.

Simptomele tulburarilor bipolare

Tulburarea bipolara presupune anumite simptome atat in cazul episoadelor maniacale si hipomaniacale, cat si in cazul episoadelor depresive. Simptomele episoadelor manicale sau hipomaniacale includ trei dintre urmatoarele manifestari: optimism anormal, activitate crescuta, energie sau agitatie extrema, euforie si sentiment de bunastare exagerata, distragere, logoree neobisnuita, necesitate redusa de somn sau luarea deciziilor in urma unui proces de gandire slab.

In cazul episodului depresiv major vorbim despre includerea a cinci sau mai multe dintre urmtoarele simptomele: stare de spirit depresiva (sentimentul de tristete, de gol, fara speranta sau iritabilitate la copii si adolescenti), pierderea interesului pentru toate activitatile, pierderea in greutate chiar si fara dieta, cresterea in greutate, fluctuatii ale poftei de mancare, insomnie sau dormit prea mult, neliniste profunda, comportament incetinit, pierderea energiei, oboseala, vinovatie excesiva, pierderea capacitatii de concentrare, sentimentul de lipsa de valoare si ganduri sau planuri de suicid.

Bipolar disorder

Cauza exacta a tulburarii bipolare nu este cunoscuta. Insa exista o serie de factori care ar putea fi implicati, precum diferentele biologice si factorii genetici. Diferentele biologice se refera la posibilitatea unor modificari fizice la nivelul creierului, modificari care pot conduce la identificarea cauzelor in viitor de catre cercetatori. In cazul factorilor genetici se are in vedere mostenirea acestei afectiuni de cele mai multe ori de la o persoana ruda de gradul intai. Cercetatorii incearca sa gaseasca gene care ar putea fi implicate in cauza tulburarii bipolare.

Tratamentul in tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara poate fi tratata prin tratamente primare care includ medicamente psihiatrice si psihoterapie. Aceste tratamente sunt menite a asigura controlul simptomelor. Pot include educatie si grupuri de sprijin. Pentru atenuarea simptomelor se folosesc medicamente psihiatrice precum stabilizatori ai starii de dispozitie, antipsihotice, antidepresive, antidepresive-antipsihotice sau medicamente anti-anxietate. Aceste medicamente pot fi prescrise sub forma de tratament continuu sau sub forma de programe de tratament de zi. Exista de asemenea si tratamentul abuzului de substante, iar in cazul unor comportamente periculoase, cu ganduri suicidale sau cu psihoze se poate opta pentru spitalizare.

 

Pentru tratamentul tulburarii bipolare psihoterapia este o parte esentiala si de cele mai multe ori sunt combinate mai multe tipuri de psihoterapie. Astfel vorbim despre:

  1. Psihoterapia cognitiv comportamentala care ajuta la identificarea credintelor si a comportamentelor negative si nesanatoase pentru inlocuirea acestora cu unele pozitive si sanatoase, dar si la identificarea cauzelor care declanseaza episoadele bipolare si a strategiilor eficiente in gestionarea stresului.
  2. Psihoeducatia presupune invatarea despre tulburarea bipolara pentru a intelege starea. Ulterior sunt identificate problemele si este elaborat un plan pentru a preveni recidiva tulburarilor bipolare si pentru respectarea tratamentului.
  3. Terapie centrata pe familie are la baza sprijinul si comunicarea din cadrul familiei astfel incat sa existe suportul pentru respectarea tratamentului.