Ce este tulburarea de personalitate?

Tulburarea de personalitate are in vedere un tip de tulburare mintala descrisa printr-un model rigid si nesanatos de gandire, functionare si comportament. Astfel, in cazul unei persoane cu o tulburare de personalitate vorbim despre o persoana care are dificultati in perceperea si raportarea la diferite situatii si oameni.

Tulburarile de personalitate au drept cauze un amestec de factori genetici si educatia. In cazul factorilor genetici vorbim despre istoricul familial cu atmosfera disfunctionala acasa. Manifestarile in cazul tulburarilor de personalitate includ trei tipuri de comportamente, si anume comportamentul excentric, comportamentul dramatic sau eratic, si comportamentul anxios sau temator.

Tipuri de tulburari de personalitate

Exista mai multe tipuri de tulburari de personalitate, iar conform psihiatrilor sistemul de diagnosticare a tulburarilor de personalitate numara zece tipuri de astfel de tulburari grupate in trei categorii, dupa cum urmeaza:

  1. Suspicios care include urmatoarele tipuri de tulburari de personalitate: paranoida, schizoida, schizotipala si antisociala;
  2. Emotional si impulsiv include urmatoarele tipuri de tulburari de personalitate: borderline, histrionica si narcisica;
  3. Anxios are ca si tipuri de tulburari de personalitate: tulburarea de personalitate evitanta, dependenta si cea obsesiv-compulsiva.

Simptomele tulburarilor de personalitate

Exista diferite simptome emotionale in cazul persoanelor care sufera de tulburarea de personalitate, simptome care difera in functie de tipul de tulburare de personalitate.

Tulburarea de personalitate evitanta se manifesta printr-o puternica aversiune la conflict, un control slab al impulsului si tendinta de abuz de substante. Pentru varianta paranoida manifestarea inseamna o suspiciune generala cu privire la dorinta de maltratare din partea intregii lumi. Tulburarea de personalitate schizoida presupune evitarea interactiunii sociale si indiferenta fata de raporturile sociale, extinzandu-se dincolo de introversie. Tipul antisocial de tulburare de personalitate arata nepasare pentru drepturile si sentimentele persoanelor din jur.

Simptomele in cazul tulburarii de personalitate borderline se refera la emotii instabile si schimbari de dispozitie, iar tulburarea de personalitate histrionica presupune atragerea atentiei prin actiuni dramatice si emotionale exagerate. Tipul de tulburare de personalitate narcisica se manifesta printr-o viziune exagerata cu privire la propriul sine si la importanta propriei persoane in defavoarea celorlalti. In cazul tulburarii de personalitate evitanta simptomele sunt timiditate excesiva si sentimentele de inadecvare in raport cu ceilalti. Tulburarea de personalitate dependenta presupune comportamentul in care pacientii cauta sprijinul sau incurajarea celorlalti ca fiind absolut necesara pentru a functiona, iar tipul de tulburare obsesiv-compulsiva se manifesta prin implicarea compulsiva in comportamente si moduri de gandire repetitive.

Tulburarile de personalitate afecteaza deopotriva mintea si sanatatea fizica. Exista diferite efecte pe termen scurt si pe termen lung ale tulburarilor de personalitate. Cele mai frecvente efecte se refera la dificultatile in cadrul relatiilor, socializare minima spre deloc, schimbari de dispozitie, depresie, ganduri sau tentative suicidale, dar si declinul sanatatii fizice din cauza lipsei de ingrijire. Pentru ca este dificil de pus diagnosticul de tulburare de personalitate de catre o persoana fara pregatire de specialitate, se recomanda o evaluare detaliata din partea unui medic psihiatric.

Tratamentul in cazul tulburarilor de personalitate

Pentru persoanele care intampina o tulburare de personalitate exista o serie de tratamente. Dintre acestea mentionam psihoterapia, psihoterapia cognitiv comportamentala, terapia prin arta, terapia dialectic-comportamentala si terapia analitica cognitiva. In cadrul psihoterapiei cognitiv comportamentale se vizeaza intelegerea modului in care gandurile si credintele pot afecta comportamentul.

Referitor la medicatia psihiatrica, trebuie spus ca nu exista medicamente autorizate exclusiv pentru tulburarile de personalitate. Insa multe dintre persoanele cu tulburari de personalitate pot avea si alte diagnostice referitoare la sanatatea mintala (depresie, anxietate, psihoza) si astfel sunt prescrise antidepresive, antipsihotice sau stabilizatori de dispozitie.

O alta abordare in tratamentul tulburarilor de personalitate sunt comunitatile terapeutice. Acestea sunt programe unde in cadrul unui grup de sprijin reciproc se ofera suport pentru recuperare sub indrumarea unui facilitator.