Tulburarile de comportament alimentar: bulimia, anorexia si mancatul compulsiv
Indiferent daca vorbim despre motive legate de sanatate sau despre motive legate de aspectul estetic, greutatea corporala si forma corpului este un aspect care ne preocupa pe cei mai multi dintre noi. Atunci cand vine vorba despre comportamentul alimentar anumite persoane care se tem ca ar putea sa ia in greutate apeleaza la specialisti precum nutritionisti, psihologi sau antrenori, alte persoane gasesc pe cont propriu solutiile optime, insa exista si persoane care pot dezvolta tulburari psihice precum tulburarile de comportament alimentar. Cele mai des intalnite astfel de tulburari de comportament alimentar sunt bulimia, anorexia si mancatul excesiv-compulsiv. Aceste comportamente sunt considerate ca fiind tulburari emotionale.
Bulimia este o tulburare de comportament alimentar si in cazul bulimiei curele de slabire drastice preced adesea aparitia simptomelor. Curele drastice prin numararea caloriilor si grija excesiva fata de forma corpului si de greutatea corporala sunt insotite de teama majora de ingrasare. Manifestarea bulimiei se realizeaza prin episoade de mancat compulsiv in care o foarte mare cantitate de mancare este consumata fara niciun control asupra cantitatilor de mancare, episoade urmate de comportamente de compensare precum activitati fizice in exces, varsaturi autoinduse, consum de laxative, clisme, post negru sau ceaiuri pentru slabit.
Anorexia nervoasa este acel comportament prin care o persoana are o teama permanenta cu privire la posibilitatea de a lua in greutate chiar daca mananca mai putin decat este necesar si isi face un obiectiv din a slabi cu orice pret (sport exagerat sau voma autoprovocata) in special atunci cand exista convingerea ca sufera de obezitate sau ca este supraponderala, aceasta convingere fiind complet nerealista. De cele mai multe ori anorexia incepe in adolescenta sau in tinerete.
Indiciile anorexiei includ comportamente precum felierea alimentelor in bucatele mici care raman neconsumate, utilizarea mancarii din farfurie pentru joaca, practicarea in exces a exercitiilor fizice, consumul excesiv de laxative, diuretice sau medicamente pentru inhibarea poftei de mancare. Exista si simptome care pot fi asociate cu anorexia, simptome precum tenul uscat sau galbui, tenul pufos sau acoperit de par fin, gandirea confuza, lenta si cu memorie slaba, stari depresive, uscaciunea gurii, fragilitate osoasa, sensibilitate excesiva la frig si pierderea masei musculare.
Mancatul excesiv de tip compulsiv este o tulburare alimentara grava ce poate pune in pericol viata celor afectati de aceasta tulburare. Este si cea mai des intalnita forma de tulburare alimentara indiferent de gen, varsta, mediu social si etnie. Cel mai adesea apare in jurul varstei de 18-20 de ani si se manifesta prin episoade de consum necontrolat intr-un timp foarte scurt a unei mari cantitati de alimente. Ulterior apare un sentiment de vinovatie intensa, de rusine si chiar de dezgust, sentimente urmate de o stare de depresie. Aceasta tulburare vine insotita de un stres intens si alte tulburari asociate cu sindromul metabolic. Cele mai multe persoane care sufera de tulburarea de mancat excesiv-compulsiv sunt persoane supraponderale si obeze, dar si persoane care tin diete fara a avea un rezultat.
Tratamentul tulburarilor de comportament alimentar insumeaza diferite solutii psihoterapeutice. In cazul bulimiei exista o solutie inovatoare numita Dieta Paradoxala. Aceasta este o terapie care combate bulimia prin constientizarea fanteziilor care genereaza placerea de a manca. Astfel vorbim despre folosirea imaginatiei pentru a crea o imagine mentala in care alimentele favorite sunt consumate intr-o ambianta placuta si intr-un mod relaxat. Aceasta sugestie autoindusa ajuta la alegerea voluntara a alimentelor ce inainte pareau periculoase, oferind astfel senzatia autocontrolului. In acest mod bulimia este invinsa prin faptul ca persoana in cauza alege intr-un mod echilibrat si controlat dieta sa zilnica, dieta in care sunt incluse alimentele preferate.
Pentru anorexie tratamentul cel mai eficient poate fi tot o terapie scurta strategica precum in cazul bulimiei. Fiind vorba despre o afectiune de natura psihica, anorexia are nevoie de sprijinul unui psihoterapeut pentru ca acesta sa inteleaga cauzele personale si profunde care au dus la aceasta tulburare de comportament alimentar. De cele mai multe ori psihoterapeutul lucreaza la imaginea de sine care este distorsionata, acesta fiind terenul psihic unde se dezvolta cel mai adesea anorexia. Pentru tulburarea alimentara a mancatului excesiv de tip compulsiv se utilizeaza prescrierea simptomului, aceasta tehnica avand rezultate extraordinare.
In vederea imbunatatarii rezultatelor oferite de terapia cognitiv-comportamentala clasica si terapia interpersonala exista si o alternativa promitatoare in tratamentul tulburarilor de comportament alimentar, si anume CBT-e (in traducere aproximativa „Terapia cogntiv comportamentala imbunatatita (enhanced)”. Terapia CBT-e ajuta la modificarea obiceiurilor alimentare printr-un tratament intensiv de 40 de sedinte sau un tratament clasic de 20 de sedinte. Ulterior acestor tratamente pacientul este sub o perioada de urmarire de 60 de saptamani.