Ce este trauma psihologica?
Trauma psihologica este definita ca fiind o leziune la nivelul mintii sau psihicului rezultata in urma unui eveniment stresant. Traumele sunt cel mai adesea suma stresului care ajunge sa copleseasca capacitatea persoanei de a raspunde si de a integra emotiile aparute in urma unei experiente care produce sentimente de neajutorare. Trauma psihologica poate sa apara ca urmare a unei singure experiente care produce o suferinta profunda sau poate fi rezultatul mai multor evenimente coplesitoare care se intind de-a lungul mai multor saptamani, ani sau chiar zeci de ani. In aceste situatii persoana trebuie sa se lupte pentru a face fata circumstantelor imediate si in cele din urma apar consecinte negative de gravitate mare pe termen lung.
Cu toate ca nu exista anumite criterii obiective pentru evaluarea evenimentelor care pot duce la aparitia simptomelor post-traumatice, de cele mai multe ori circumstantele care duc la aparitia traumelor psihologice includ tradarea, pierderea controlului, neputinta, abuzul de putere, durerea, confuzia sau pierderea. Fiecare persoana percepe diferit si in mod personal situatiile traumatice care genereaza simptome post-traumatice. Un simptom post-traumatic este cel mai adesea definit de raspunsul persoanei si nu de cel care declanseaza respectivul simptom.
Simptome in traumele psihologice
Simptomele asociate cu traumele psihologice sunt foarte diverse, dar exista si anumite simptome considerate a fi de baza si comune.Acestea includ atat simptome emotionale, cat si simptome fizice, dar si tulburari psihologice.Simptomele sunt practic modul in care fiecare persoana raspunde la un eveniment traumatic.
Astfel, in cazul simptomelor emotionale regasim tristetea, furia, negarea, frica sau rusinea, iar aceste simptome emotionale pot duce la aparitia cosmarurilor si a insomniei, dar si la dificultatea in cadrul relatiilor sau chiar la aparitia izbucnirilor emotionale. Printre simptomele fizice comune atribuite traumelor psihologice putem enumera greata, ametelile, modificari ale somnului, modificari ale apetitului, durerile de cap si diferite probleme gastrointestinale. La aceste simptome se pot adauga si cele psihologice intre care regasim afectiunile de stres post-traumatic, depresia, anxietatea, tulburarile disociative sau diferite probleme cu abuzul de substante.
Simptomele care au o durata mai mare de o luna de zile afecteaza sever capacitatea persoanelor de a functiona si astfel se poate vorbi despre aparitia de afectiune de stres post traumatic (PTSD). Exista persoane care nu manifesta simptomele acestei afectiuni de stres post traumatic (PTSD), dar exista si persoane care pot avea simptomele acestei afectiuni pentru tot restul vietii. Iar simptomele in cazul afectiunii de stres post traumatic (PTSD) includ depresie, atacuri de panica, ganduri de sinucidere, abuzul de droguri, sentimentul de izolare si sentimentul de imposibilitate in a gestiona sarcinile zilnice.
Tratamentul in trauma psihologica
Pentru tratarea traumelor psihologice exista foarte multe terapii care se dovedesc a fi eficiente. Cele mai bune rezultate le au pacientii care lucreaza indeaproape cu un psihoterapeut pentru implementarea diferitelor terapii focalizate pe vindecarea traumelor. Majoritatea psihoterapeutilor opteaza pentru combinarea metodelor de terapie in vederea obtinerii celor mai bune rezultate. Astazi exista si alternative la psihoterapia clasica, si anume terapia prin Realitatea Virtuala menita a sustine desensibilizarea pacientilor care sufera de traume psihologice. Realitatea Virtuala presupune aplicatii si programe vizuale si auditive prin care pacientul este supus unor medii create artificial in care exista stimuli meniti a genera experiente considerate traumatizante de pacient. Acest mediu virtual este sigur si confortabil, iar pacientul este sub indrumarea psihoterapeutului. Alaturi de terapia prin Realitatea Virtuala se apeleaza si la psihoterapia cognitiv comportamentala astfel incat pacientul sa fie sustinut in modificarea gandirii si adoptarea unui comportament schimbat. In anumite cazuri pacientul poate primi inclusiv recomandarea de a folosi medicatia cu antidepresive si anxiolitice pentru ameliorarea simptomelor. Pentru utilizarea acestei medicatii se apeleaza intotdeauna la cunostintele unui medic specializat in psihiatrie.