Ce este stresul si cum putem sa ii facem fata?
Ce este stresul?
Stresul este definit ca reactia organismului la un stimul declansator si este o experienta de scurta durata, fiind un raspuns la o amenintare intr-o anumita situatie. Stresul poate fi pozitiv sau negativ. Un stres pozitiv este spre exemplu situatia in care reusim sa ne descurcam cu finalizarea unui proiect cu termen limita pe care il consideram o cauza pierduta. In schimb atunci cand stresul genereaza insomnie, o slaba concentrare si scaderea abilitatilor de a rezolva sarcinile, devine stres negativ. Un nivel ridicat de stres afecteaza atat mintea, cat si corpul fizic. De asemenea, stresul poate duce la diferite tulburari emotionale sau fizice precum depresia, anxietatea, accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord, hipertensiunea arteriala, probleme gastrointestinale sau obezitate.
Simptomele stresului
Stresul se poate manifesta intr-o foarte mare varietate de forme si tocmai de aceea este important sa cunoastem care sunt simptomele cele mai comune ale stresului. Exista simptome psihologice asociate stresului, simptome precum tulburari de somn, iritabilitate, ingrijorare exagerata si nejustificata, sentimente coplesitoare, slaba concentrare, ganduri care nu ofera pace si liniste, si goluri de memorie. La aceste simptome psihologice se adauga si o serie de simptome de ordin fizic cauzate de stres, simptome precum dureri de cap frecvente, dureri de spate si/sau de gat, stari de ameteala sau lesin, transpiratia mainilor si picioarelor, dificultate la inghitire, imbolnaviri frecvente, probleme gastrointestinale, ritm cardiac alert, tensiune musculara, energie fizica diminuata sau chiar pierderea dorintei sexuale. Aceste simptome ale stresului pot varia si se pot modifica in timp. Pentru a evita repercursiunile stresului pe termen lung este recomandat sa folosim tehnici de reducere a stresului la primele semne de aparitie a acestuia in viata noastra.
Metode prin care facem fata stresului
Exista mai multe metode de a face fata stresului. Fiecare dintre aceste metode functioneaza in functie de fiecare persoana in parte si tocmai de aceea trebuie ca fiecare sa aleaga cele mai eficiente instrumente de reducere a stresului pentru propria persoana.
- Respiratia profunda reprezinta cea mai buna optiune pentru perioadele de stres. Se recomanda exersarea respiratiei profunde in starile de calm pentru a sti cum sa o aplicati atunci cand sunteti sub presiune. Se numara pana la patru pentru inspiratie, se tine aerul in piept patru timpi si apoi se expira pana numarati pana la patru. Repetati!
- Tehnicile de mindfulness reprezinta deconectarea de la lumea digitala si reconectarea la lumea naturala zilnic pentru un anumit interval de timp.
- Exercitiile fizice contribuie la reducerea stresului prin eliberarea de substance chimice la nivelul creierului astfel incat reactiile negative la evenimentele stresante sunt reduse.
- Metoda jurnalului presupune notarea intr-un jurnal a celor mai bune si a celor mai grave evenimente din fiecare zi. Astfel invatam sa depasim obstacolele si sa ne concentram asupra reusitelor din fiecare zi.
- Faceti lucruri creative fie ca vorbim despre carti de colorat sau despre a scrie poezii. Activitatile creative aduc relaxare la nivel mental si reduc stresul.
- Ascultati muzica relaxanta si lenta pentru a reduce raspunsul la stres.
Tratarea si ameliorarea stresului
In cazul in care exista probleme cu gestionarea stresului si stresul afecteaza indeplinirea sarcinilor zilnice, iar metodele de a face fata stresului nu ofera suficiente solutii pentru gestionarea stresului, atunci este recomandata psihoterapia oferita de specialisti. Exista astazi diferite metode de psihoterapie, iar cea mai inovativa dintre metodele de psihoterapie in managementul stresului il reprezinta terapia prin Realitatea Virtuala. Aceasta terapie plaseaza pacientul intr-o lume virtuala unde sunt simulate vizual, auditiv si kinestezic diferite situatii de stres, iar terapeutul asista pacientul in invatarea tehnicilor si metodelor de relaxare si de gestionare a stresului.