Atunci cand vorbim despre boli neurodegenerative precum Alzheimer fiecare detaliu pe care il auzim este de-a dreptul inspaimantator. In societatea moderna pare ca astfel de boli neurodegenerative precum Alzheimer-ul este tot mai frecvent intalnit, chiar si in cazul persoanelor tinere. Consecintele acestei afectiuni sunt de-a dreptul infricosatoare prin faptul ca aceste consecinte presupun pierderea contactului cu realitatea din punct de vedere mental. In ciuda progreselor si a evolutiei in domeniul medical, exista o multime de necunoscute in privinta Alzheimer-ului, aceasta boala fiind a treia in statistica pentru decesele din S.U.A. la ora actuala. Domeniul medical in privinta bolilor cerebrale si in privinta afectiunilor legate de declinul cognitiv reprezinta acel domeniu unde s-au inregistrat cele mai mici rate de succes atat in domeniul medicinei, cat si in domeniul stiintei.
Conform lui Dr. Bredesen, acesta afirma in cartea sa „Sfarsitul Alzheimerului” faptul ca oamenii de stiinta nu au realizat o analiza corecta in cazul bolilor neurodegenerative. In cazul Alzheimer-ului vorbim despre un anume set de molecule la nivelul creierului care sunt dezechilibrate. Odata cu procesul de imbatranire echilibrul acestui set de molecule poate fi influentat de diferiti factori precum traume, modificari hormonale sau diferite gene specifice. Toate acestea pot afecta acele functii ale creierului care au legatura cu intretinerea acestuia. La momentul punerii diagnosticului de Alzheimer intotdeauna trebuie sa fie pusa intrebarea cu privire la cauzele afectiunii pentru a identifica corect si cat mai precis cauza principala care a dus la instalarea bolii. Iar accentul trebuie sa cada pe simptome.
In cazul bolii Alzheimer scopul primordial vizeaza nu atat indepartarea inflamatiei cronice generate de placile de amiloid din creier, cat eliminarea factorilor care genereaza respectiva inflamatie. In acest mod creierul se poate regenera si se poate vindeca. Intelegerea exacta si precisa a dezechilibrului inseamna evitarea confundarii simptomelor cu cauza. In cazurile tipice ale bolii Alzheimer exista intre 10 si 25 de factori care contribuie semnificativ la procesul neurodegenerativ, iar printre acesti factori putem aminti cauzele inflamatorii, procesul de imbatranire, cauzele de tip 1,5 care sunt reprezentative pentru persoanele rezistente la insulina, toxinele si biotoxinele care afecteaza sistemul imunitar si creierul, traumele sau cauzele vasculare.Toate aceste cauze genereaza dezechilibre de ordin biochimic in creier si conduc la aparitia de diferente la nivel cerebral. Din acest punct de vedere este nevoie de identificarea unor modalitati prin care biochimia creierului sa poata fi sustinuta pentru vindecarea acestuia. Doar astfel poate sa fie evitatata deteriorarea ulterioara a creierului. Tocmai pornind de la acest aspect terapiile bazate exclusiv pe medicamente nu au avut rezultate in cazul afectiunilor neurodegenerative.
Avand in vedere complexitatea creierului si a intregului nostru organism, lucrurile pe care trebuie sa le facem pentru a preveni sau pentru a vindeca boli neurodegenerative de tipul Alzheimer-ului astfel incat sa restabilim echilibrul la nivelul creierului sunt reprezentate de mai multe serii de abordari. Exista o abordare holistica in privinta stilului de viata care trebuie adoptat in vederea vindecarii in cazul bolilor neurodegenerative. Din acest punct de vedere tratamentele pe care trebuie sa ne concentram includ urmatoarele:
a.Urmarea unei diete adecvate si utilizarea de suplimente specifice pentru a genera sau a administra cetone care sa sustina energia, dar care in acelasi timp sa construiasca un microbiom intestinal sanatos;
b.Practicarea exercitiilor pentru a dezvolta sensibilitate fata de insulina si pentru dezvoltarea cetozei; acest lucru se realizeaza prin diferite exercitii aerobe si antrenamente de forta;
c.Tratarea apneei de somn se face prin verificarea nivelului intern de oxigen si prin verificarea contextului in care acest lucru contribuie la un somn mai odihnitor;
d.Gestionarea stresului este esentiala prin faptul ca un stres necontrolat si toxic se transforma intr-un factor determinant pentru aparitia afectiunilor neurodegenerative de tipul bolii Alzheimer;
e.Antrenarea si stimularea creierului;
f.Utilizarea de hormoni avizati, in cazurile in care este nevoie;
g.Utilizarea de medicamente atunci cand acestea sunt absolut necesare.
In cazul bolilor neurodegenerative, cu cat masurile pentru prevenire si vindecare sunt luate mai repede, cu atat exista mai multe sanse pentru a beneficia de eficienta acestor masuri. Persoanele trecute de 45 de ani pot apela la o cognoscopie, acest lucru fiind de fapt un set de teste pentru evaluarea riscului in fata unor boli neurodegenerative.
Pentru persoanele simptomatice efectuarea unui RMN cu volumetrie in vederea unei analize ulterioare este o alegere eficienta astfel incat sa poata urma dezvoltarea unui plan de tratament. Insa dincolo de orice tratament pentru vindecare, pentru bolile neurodegenerative cea mai importanta etapa o reprezinta preventia. Un numar important de persoane cresc riscul de a dezvolta Alzheimer ca urmare a stilului de viata cotidian, iar multe persoane adulte incep sa se lupte cu declinul cognitiv dupa depasirea varstei de mijloc. Tocmai de aceea este foarte important ca abordarea in cazul bolilor neurodegenerative sa fie facuta la varste fragede prin analizarea stilului nostru de viata si prin gasirea celor mai eficiente moduri prin care putem sa aducem imbunatatiri echilibrului mental si in privinta bunastarii fizice.