Cum sa ne imbunatatim memoria - Terapie Cum sa ne imbunatatim memoria - Terapie

Cum sa ne imbunatatim memoria

Exista o multime de intrebari pe care fiecare dintre noi le punem cu privire la memorie. De ce unele lucruri ni le amintim in vreme ce pe altele le uitam? Chiar exista vreo modalitate prin care sa ne putem imbunatati memoria? Cum putem deveni mai eficienti in procesul de invatare sau pentru indeplinirea sarcinilor in afaceri, la locul de munca si in viata de zi cu zi? Este adevarat ca memoria se deterioreaza odata cu trecerea anilor? Ei bine, acestea sunt doar o parte dintre intrebarile referitoare la memorie. Cu totii ne-am dori o memorie mai agera, o memorie care sa ne ajute in viata personala si in viata profesionala. Pentru a raspunde intr-un mod afirmativ acestor intrebari este necesara ingrijirea acelui aspect personal pe care l-am numit „dincolo de atentie”.

Care este semnificatia conceptului „dincolo de atentie”?

Termenul „dincolo de atentie” provine de la conceptul de „mindfulness”, acest concept fiind tot mai des utilizat in ultimii ani in intreaga lume. Acest lucru se refera la abilitatea de a indrepta atentia asupra constiintei de sine prin recunoasterea modului in care gandesti sau simti in fiecare moment. In momentul in care reusim sa trecem dincolo de atentie, atunci avem abilitatea de a redirectiona starea de calm, organizata si perspicace in vederea rationarii si atingerii succesului in oricare dintre domeniile de viata. Acest lucru se realizeaza in urma dobandarii starii de calm, stare obtinuta din atentie in urma unui proces productiv prin care se acumuleaza cunostinte si care contribuie la stimularea memoriei.

Procesul de invatare in 5 pasi

Este demonstrat la nivel colectiv ca oricare aspect al puterii noastre cerebrale, precum gandirea, invatarea si inteligenta, poate fi imbunatatit in urma unui antrenament la nivel mental. Acest antrenament trebuie sa fie unul intens, directionat exact si realizat in mod deliberat. Cu alte cuvinte, pentru atingerea succesului in viata este nevoie de o gandire profunda si de o munca grea. Pentru a „porni” creierul se poate apela la tehnica procesului de invatare in 5 pasi®. Cu ajutorul acestei tehnici vei putea sa valorifici intr-un mod incredibil puterea mentala si acest lucru intr-un tip de unitate organizata.

Cei 5 pasi ai acestei tehnici se refera la urmatoarele aspecte:

1. Partea introductiva: citeste, asculta si urmareste

2. Etapa de reflectare: intreaba, raspunde si discuta

3. Etapa in care scriem: se creeaza Metacog ™

4. Verifica din nou: se verifica acuratetea

5. Iesire: reteach

Parcurgerea in ordine a celor 5 pasi are la baza intersectia mai multor domenii precum cercetarea memoriei, biologie cuantica, neurostiinte, limbaj si comunicare, neuropsihologie cognitiva, epigenetica, psihoneuroimunologie, fizica cuantica, neuropsihologie, cercetarea inteligentei, dar si pe numeroasele practici si cercetari clinice personale. Toate acestea au un rol esential pentru a construi o memorie durabila, puternica si care sa fie centrul procesului de invatare.

top