Ce sunt fobiile si cum le tratam?

Ce sunt fobiile?

Fiecare persoana poate fi ingrijorata sau chiar inspaimantata cu privire la anumite obiecte, situatii sau evenimente. Insa in cazul anumitor persoane reactiile la anumite frici sunt extrem de puternice, chiar irationale uneori si cel mai adesea involuntare. Aceste persoane ajung sa evite acele locuri sau situatii care genereaza astfel de frici care desi nu au niciun sens pare ca nu pot fi oprite. In anumite cazuri provocate de astfel de frici exista oameni care pot suferi chiar de atacuri de panica, lesinuri, dar chiar si atacuri de cord sau pierderea controlului pana ce se ajunge la moarte. Astfel, fobiile sunt definite ca fiind acele temeri care aparent nu pot fi controlate.

 Conform specialistilor exista trei tipuri de fobii, si anume agorafobia, fobia socială (cunoscuta si ca tulburare de anxietate sociala) si fobii specifice. In cazul fobiilor specifice teama excesiva si nejustificata este datorata unui anume obiect, loc sau unei anumite situatii.

 O astfel de fobie specifica poate fi generata de diferite animale sau insecte, de inaltimi, zborul cu avionul, conducerea autoturismului, fenomene meteo precum tunete si fulgere, proceduri medicale sau dentare, dar chiar si transportul public sau urcarea intr-un lift.

Persoanele care sufera de o fobie pot constientiza faptul ca frica este irationala, insa chiar si acest gand poate genera o anxietate extrema. Cele mai des intalnite fobii sunt arahnofobia (frica de paianjeni), ophidiofobia (frica de serpi), acrofobia (frica de inaltimi), agorafobia (frica de spatii largi si/sau aglomerate), cinofobia (frica de caini), astrafobia (frica de tunet si furtuna), claustrofobia (frica de spatii închise), misofobia (frica de germeni si bacterii), aerofobia (frica de zbor cu avionul) si tripofobia (frica de gauri).

Cauzele fobiilor

Cu toate ca fobia este analizata de mult timp, cauzele fobiilor raman in continuare o necunoscuta. In majoritatea cazurilor fobiile se datoreaza unor evenimente sau situatii precum muscatura unui caine, aparitia unui atac de panica in lift sau in avion, participarea la un eveniment la care o alta persoana a suferit rani sau chiar a decedat, prezenta alaturi de o alta persoana care sufera de un atac de panica sau invatarea despre situatii care duc la intamplari rele (de exemplu un accident de avion).

De cele mai multe ori fobiile incep din copilarie sau in adolescenta. Fobiile legate de situatii incep de cele mai multe ori la varsta adulta. In randul oamenilor de stiinta se crede ca fobiile sunt un rezultat al tendintelor genetice, chimiei creierului si altor factori biologici, psihologici si de mediu.

Simptomele si diagnosticarea fobiilor

Principalul simptom al unei fobii este o teama excesiva, mult mai puternica decat in cazul celorlalti oameni aflati intr-o situatie similara sau cu privire la un anumit obiect. In cazul copiilor un simptom poate fi plansul sau o criza de furie. In cazul adultilor intensitatea fricii si a ingrijorarii reprezinta principalul simptom. Principalul simptom in cazul fobiilor este de ordin psihologic, iar oamenii cu fobii au temeri cu privire la pierderea controlului, instalarea panicii, instalarea unui stres fizic sau aparitia lesinul. Pornind de la simptomul psihologic, fobiile pot genera si simptome de ordin fizic precum batai mai rapide ale inimii sau o respiratie dificila.

In vederea punerii diagnosticului de fobie un medic specializat sau un psihoterapeut adreseaza intrebari referitoare la simptome si la vechimea acestor simptome. Pentru stabilirea diagnosticului se efectueaza si un examen fizic, dar sunt adresate si intrebari despre istoricul medical si cu privire la medicatia pe care o foloseste pacientul astfel incat psihoterapeutul sa identifice eventuale alte probleme.

Tratamentul fobiilor

 

Pentru tratamentul fobiilor se apeleaza la diferite metode psihoterapeutice, iar una dintre cele mai inovative astfel de metode o reprezinta terapia prin expunerea la obiectul care cauzeaza fobiile in Realitatea Virtuala sub indrumarea unui psihoterapeut.