Atacurile de panica si cum le tratam
Atacul de panica reprezinta una dintre cele mai cunoscute stari de teama si anxietate cu manifestare de scurta durata. Intensitatea atacurilor de panica este foarte mare si poate sa apara o singura data in viata, dar la fel de bine pot sa fie mai multe astfel de episoade de atacuri de panica.Declansarea unui atac de panica este de cele mai multe ori brusca si fara a avea un anume motiv.Mai mult, poate sa apara un atac de panica si in acele perioade in care suntem relaxati, fericiti si perfect sanatosi.
Simptomele atacurilor de panica
O mare parte din simptomele in cazul atacurilor de panica se aseamana cu cele ale unor afectiuni grave si tocmai de aceea o criza de atac de panica poate aduce multa neliniste datorita convingerii ca te confrunti cu o problema ce poate sa puna chiar viata in pericol, simptomele fiind adesea similare cu cele ale unui atac de cord.
Simptomele asociate cu atacul de panica includ un sentiment de teama intensa completat cu o reactie fizica extrem de puternica si cu senzatia de pierdere completa a controlului sau chiar senzatia de a fi aproape de moarte. Dincolo de aceste simptome psihologice, atacul de panica prezinta si anumite simptome fizice precum dificultati de respiratie, dureri in piept, disconfort la nivelul stomacului, transpiratie excesiva si agitatie fizica. Toate acestea sunt simptome fizice care duc de multe ori cu gandul la un atac de cord si tocmai de aceea multe persoane care se confrunta cu un atac de panica cred ca este vorba despre un atac de cord, fapt ce face ca panica sa creasca tot mai mult.
Cauzele atacurilor de panica
Cauzele care duc la un atac de panica sunt neclare si putin cunoscute. Insa exista o legatura stransa intre tulburarile de tipul atacurilor de panica si schimbarile majore din viata noastra, indiferent de ce schimbare vorbim. Stresul intens cauzat de diferite evenimente sau schimbari reprezinta o alta cauza frecventa pentru atacurile de panica. O alta cauza a repetarii atacurilor de panica este atentia deosebita la orice schimbare la nivel fizic sau la nivel de mediu in care traiesti, iar de aici se pot genera noi episoade de atacuri de panica.
Tratamentul in cazul atacurilor de panica
Atacul de panica se poate trata si exista diferite solutii eficiente in acest sens propuse de un specialist in psihoterapie. Un prim pas in tratarea atacului de panica este acceptarea a ceea ce se intampla, iar atunci cand situatiile de teama profunda devin tot mai accentuate este importanta concentrarea pe respiratia profunda si constienta. Aceasta este o tehnica de relaxare eficienta in cazul atacurilor de panica. Ca urmare a relaxarii la creier nu mai ajung informatii despre gravitatea unei situatii sau a unui eveniment si astfel nu mai este indusa starea de panica la nivelul corpului.
Diferitele terapii pentru tratarea atacurilor de panica se stabilesc in functie de cauzele afectiunii. Cea mai eficienta abordare pentru tratarea atacurilor de panica este reprezentata de psihoterapie. Una dintre cele mai inovative metode de psihoterapie este cea prin Realitatea Virtuala. In cadrul acestei metode de psihoterapie terapeutul invata pacientul cum sa gestioneze fiziologia in cazul unui atac de panica prin invatarea tehnicilor de relaxare cu ajutorul Realitatii Virtuale.
Acesta metoda de psihoterapie expune pacientul la un stimul care poate sa creeze un atac de panica. Insa fiind vorba despre un mediu controlat, terapeutul ofera pacientului multiple terapii de relaxare in cadrul Realitatii Virtuale astfel incat pacientul invata sa se autolinisteasca si sa gestioneze excitarea fiziologica generata de atacul de panica cauzat de un anumit stimul. Aceasta metoda de psihoterapie prin Realitatea Virtuala efectuata de echipa noastra ofera rezultate foarte eficiente in tratarea atacurilor de panica.