Anxietatea si tratamentele anxietatii
Ce este anxietatea?
Anxietatea este definita ca fiind acea reactie biologica naturala si normala la nivelul corpului care apare in cazul situatiilor stresante la care este supus organismul. Scopul starilor de anxietate este acela de a asigura la nivel biologic o stare de trezire atunci cand suntem pusi in fata unui pericol iminent astfel incat toate resursele si eforturile de ordin fizic, psihic si emotional sa fie mobilizate pentru a depasi sau a scapa de pericolul respectiv. Cu alte cuvinte, anxietatea si frica reprezinta stari care au asigurat si continua sa asigure supravietuirea speciei umane.
Anxietatea este considerata ca fiind o stare „normala” atunci cand sistemul minte-corp in intreg ansamblul conlucreaza pentru rezolvarea oricarei provocari, indiferent de tipul provocarii, pentru ca intreg organismul sa se adapteze schimbarilor. Reactia naturala si fireasca in fata unei greutati majore din viata se transforma intr-o problema din punct de vedere clinic in momentul in care starea de alerta generata de ceea ce numim anxietate devine o stare permanenta, o stare continua pe care o manifesta organismul. Altfel spus, apare agitatia si dramatizarea chiar si in acele situatii in care nu este nevoie de utilizarea unei cantitati importante de resurse, fie ca vorbim despre resurse emotionale, fizice sau psihice.
Chiar daca anxietatea este o reactie fireasca si naturala a corpului in fata unor pericole sau provocari majore, atunci cand starea de alerta de tipul „lupta sau fugi” caracteristica anxietatii este prezenta inclusiv in situatiile de bine si cand totul este „la locul lui”, in acest moment anxietatea devine o problema care necesita sprijin medical de specialitate. Anxietatea se poate prezenta sub forma de tulburare de anxietate, anxietate acuta si anxietate cronica.
Simptomele starilor de anxietate
In cadrul simptomelor care indica starile de anxietate se regasesc o multime de simptome, atat simptome fizice, cat si simptome psihice. In randul simptomelor psihice care pot defini starile de anxietate regasim ingrijorarea constanta, episoade de depresie mai lungi sau mai scurte, insomnie sau stari de ingrijorare constanta.
De cealalta parte, simptomele fizice asociate anxietatii includ stari de oboseala, incordare musculara, tensiune la nivelul muschilor, dureri abdominale, probleme digestive, dureri in cosul pieptului, dereglarea pulsului, puls marit, aritmii, transpiratie excesiva sau chiar cefalee. Toate aceste simptome fizice sunt generate de stimulii la care este supus organismul fizic ca urmare a temerilor si grijilor cu privire la diferitele schimbari sau situatii care se ivesc in viata noastra de zi cu zi.
Cum tratam anxietatea?
Anxietatea necesita tratament psihoterapeutic individualizat. Primul pas in tratarea anxietatii este acceptarea si constientizarea faptului ca ai nevoie de ajutor specializat pentru a invata cum sa gestionezi starile de anxietate. Un al doilea pas il reprezinta intelegerea faptului ca simptomele fizice ale anxietatii nu au cauze fizice sau organice, ci se datoreaza tulburarii nervoase de la nivelul interior al corpului, tulburare cauzata de ganduri negative, de temeri sau de ingrijorari constante care duc la dezechilibrul sistemului nervos.
Exista varianta de tratament prin medicamentatie, dar aceasta adesea presupune si efecte adverse ale medicatiei prescrise. Exista insa si tratamentul prin intermediul psihoterapiei, fiind disponibile diferite metode de psihoterapie, iar multe dintre aceste tipuri de psihoterapie sunt cu adevarat inovative. Una dintre metodele inovative in psihoterapie este cea prin Realitatea Virtuala, iar aceasta apeleaza la tehnologii de Virtual Reality (VR) prin care pacientul este transpus virtual intr-un mediu confortabil si sigur in care sa retraiasca anumite experiente in vederea vindecarii afectiunilor care genereaza anxietatea. Cu ajutorul terapeutului pacientul invata cum sa gestioneze fiziologia in cazul starilor de anxietate prin diferite tehnici de relaxare in cadrul Realitatii Virtuale. O gama foarte diferita de boli sunt vindecate sau ameliorate cu ajutorul terapiei prin Realitatea Virtuala.